Ledande nordisk leverantör för

Storskaliga investeringsprojekt inom Processindustrin

Vi är specialiserade på att betjäna stora investerare inom processindustrin, såsom batteri-, kemi-, massa- och gruvindustrin.


Investeringar


En typisk investering där Fineweld deltar är vanligtvis projekt från några hundra miljoner euro upp till en miljard euro.Leveranser


Vi fokuserar på stora leveranser. En typisk storlek på Finewelds leveranser är från 10 M € till 50 M €.


Projekt


Vi fokuserar på att leverera 1–4 projekt per år, för att betjäna våra kunder på bästa möjliga sätt.Succé


Fineweld har vid flera tillfällen valts ut som ett av Finlands mest framgångsrika företag.Projektledning

Förenklat kaos

Stora investeringsprojekt är extremt komplexa och oftast mycket utmanande att hantera. Fineweld har skapat en egen projektledningsmodell där stora projekt delas upp i hanterbara enheter. I stället för att hantera tiotusentals enheter på plats är projektet uppdelat i ett hanterbart antal enheter för att hjälpa tidsplanering, tillverkningskontroll, installationskontroll och kostnadskontroll.


Vi tänker annorlunda


Fineweld har omformat den traditionella anläggningskonstruktionen med sitt halvmodulära koncept för anläggningskonstruktion.

Rörledningar, stålkonstruktioner, processutrustning, instrumentering och elektrifiering packas till modulära enheter som effektivt kan tillverkas på verkstad och installeras på kort tid. Detta sparar både tid och pengar. Ett mer traditionellt installationskoncept tillämpas där det är bättre lämpat.


När det görs på rätt sätt kan installationsarbete utföras med upp till 50 % mindre personal.

Erfarenhet

Erfarenhet är hemligheten
bakom framgång.

Den enskilt viktigaste faktorn för Finewelds framgång är rätt blandning av människor med rätt erfarenhet. Andra hörnstenar i Finewelds framgång är vårt eget effektiva projekthanteringssystem, verkstad och enkla tillverknings- och installationsprocesser.

På Fineweld kommer du alltid att träffa människor som vill utföra sina uppgifter på bästa möjliga sätt.


Logistik


Finewelds verkstäder är belägna nära sjö-, väg- och järnvägsförbindelser, vilket säkerställer en effektiv leverans av stora kontrakt.


Referenser

Våra kunder

Under hela vår verksamhetshistoria har våra kunder varit stora börsnoterade eller familjeägda internationella företag. Kunderna kommer från kemisk industri, batterikemiska tillverkare, massa- och pappersindustri, metallproducenter och gruvindustri.

De största kunderna är företag som:
Northvolt, LKAB, Metsä Group, Terrafame, Stora Enso, Boliden, Yara, SCA, First Quantum Minerals och Billerud Korsnäs.

Mer detaljerade referenser med videor finns i vår KundZon.

Titta på videor

Vi gör projekt som förenklar tillvaron för våra kunder


Gemensamma nämnaren för våra kunder är att produktionen är deras kärnverksamhet. Stora investeringar för att skapa ny kapacitet är insatser som inte görs varje år.

Vi gör endast storskaliga investeringsprojekt och kan hjälpa våra kunder med vår erfarenhet och verktyg som vi utvecklar vidare dagligen.

Gå till KundZon
Batteriindustrin
Northvolt

Northvolt

Läs mera
Brytning
Terrafame

Terrafame

Läs mera
Rörbryggor
Modulära rörbryggor

Modulära rörbryggor

Läs mera


Vårt Företag

Vår historia

Ända sedan starten 1988 har Fineweld betjänat processindustrin i deras investeringar. Sedan början av 2000-talet har Finewelds fokus legat på stora investeringsprojekt i Norden.

1988


Handelsnamn Tmi Hitsausapu Matti Laitinen grundades


1996


Företagets namn ändrades till Fineweld Oy


1995-1999


Mindre underhållsprojekt vid Karleby industriområde med personal på 30 till 50 personer


1999


Första större lokala investeringsprojektet på Kemira Fine Chemicals med mer än 50 personer i projektet


2003


Första mer än 10 M€ projektet till UPM i Jakobstad, Finland.


2006


Mer än 20 M€ leverans till LKAB, i Sverige. Första stora exportprojektet.


2010


Svenska dotterbolaget Fineweld Sverige AB grundas.


2012


Mer än 60 miljoner € omsättning från fyra stora investeringsprojekt.


2020


Största kontraktet i företagets historia till Northvolts batterikemiska fabrik i Skellefteå i norra Sverige


Nyheter

05.01.2022

Ny VD för Fineweld Oy

Läs mera

16.08.2021

Fineweld levererar Rörbryggor till Kemis bioproduktfabrik

Läs mera

16.08.2020

Fineweld vald som nyckelleverantör för Northvolts batterifabriksprojekt

Läs mera

05.01.2022

Ny VD för Fineweld Oy

Sundqvist har en dubbelingenjörsexamen i Produktionsekonomi och Driftteknik. Innan utnämningen till VD så har Sundqvist jobbat i över 10 år på Fineweld som Projektchef och har bland annat haft ansvaret för Företagets största affär någonsin som går till Northvolts batterifabrik i Skellefteå.

Finewelds tidigare VD, Företagaren, Matti Laitinen, fortsätter som moderbolaget FW Capital OY:s styrelseordförande och som VD för koncernen.

”Nu var det ett lägligt tillfälle att föra ännu starkare projektkunnande till bolagets ledning och detta beslut stärker Fineweld som en av Nordens ledande leverantörer av projektleveranser.”, säger ägaren Matti Laitinen.

Fineweld Oy är en av de ledande nordiska leverantörer av projektleveranser med specialkunnande, fokuserande på stora investeringar inom processindustrin, såsom batteri-, kemi-, massa- och gruvindustrin.

Mera info:

FW Capital Oy, Group CEO Matti Laitinen, Tel. +358 40 086 0914+358 40 086 0914 (fin) och
Fineweld Oy, CEO Daniel Sundqvist, Tel. +358 40 823 5163+358 40 823 5163 (fin, eng, sve)

Dela med ditt nätverk


16.08.2021

Fineweld levererar Rörbryggor till Kemis bioproduktfabrik

Fineweld valdes som huvudleverantör för Metsä Groups bioproduktfabrik i Kemi. Finewelds leverans omfattar modulära rörbryggor för hela bioproduktfabriken. Kontraktet är det näst största i Finewelds historia.
Finewelds koncept för modulära rörbyggor har väckt stort intresse, särskilt hos stora skogsföretag, och där för deras investeringsprojekt på miljardnivå. Entreprenören och grundaren av Fineweld, Matti Laitinen, kommenterar upphandlingen på följande sätt:

“Detta är redan det tredje stora rörbryggprojektet under de senaste fem åren där vi har valts ut som leverantör. Det känns fantastiskt att vi efter två av Sveriges största skogsindustriprojekt även vann detta kontrakt för Metsä Fibre/Groups bioproduktfabrik i Kemi som är det överlägset största och mest intressanta projektet i Finland för tillfället. Detta bevisar att när du har modet att göra saker på ett något annorlunda sätt än dina konkurrenter och koncentrera dig på krävande projektleveranser, kommer finska företag att fortsätta att ha möjlighet att delta i sådana meganivåprojekt”.

Projektet startar omedelbart, installationerna på plats påbörjas i början av 2022 och hela projektet ska vara klart i mitten av 2023.

Dela med ditt nätverk


16.08.2020

Fineweld vald som nyckelleverantör för Northvolts batterifabriksprojekt

Finewelds omfattande erfarenhet från storskaliga industriinvesteringsprojekt tillsammans med den unika halvmodulära anläggningsbyggnadsprocessen har övertygat den svenska gröna energipionjären Northvolt att välja Fineweld som en viktig leverantör för att bygga en batteritillverkningsanläggning till Skellefteå, Sverige. Finewelds leverans är en viktig del av en aktiv materialproduktionsprocess för battericellstillverkning.

Finewelds ägare och VD Matti Laitinen är oerhört nöjd med att beskriva det största kontraktet i Finewelds historia.

“Detta är en unik möjlighet för oss att vara en pionjär när det gäller att bygga en helt ny industri i europeisk skala. Detta projekt är ett utmärkt tillfälle för oss att visa vår beprövade kompetens i stora industriprojekt och skapa ett koncept för att bygga en rad liknande processlinjer för kommande investeringar i Skellefteå och eventuellt på andra europeiska orter. Enbart detta projekt kommer att ta mer än två år och det ger oss en stor möjlighet att lyfta vårt företag till en ny nivå.”

Projektet kommer att genomföras i ett allianskontrakt med ABB och Sweco. Sweco tar ansvar för projekteringen. ABB kommer att leverera elektrifiering, instrumentering och automatisering av anläggningen.

Dela med ditt nätverk


Kontakter

Kontakta oss

FINEWELD OY


Ahertajantie 6
67800 Kokkola
Finland
Business ID: 1064488-9

ELECTRONIC INVOICES
e-invoicing address: 003710644889
Operator: Maventa
Operator ID: 003721291126

FINEWELD Sverige ab


c/o FW Capital Oy
Ahertajantie 2
67800 Kokkola
Finland
Business ID: 556810-2395

ELECTRONIC INVOICES
e-invoicing address: 003710644889
Operator: Maventa
Operator ID: 003721291126
OR
e-invoicing address: 75255681023950101
Operator: PEPPOLPersonnel